Skip navigation
BelSU DSpace logo

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.bsu.edu.ru/handle/123456789/20264
Название: Friction-stir welding of an Al-Mg-Sc-Zr alloy in as-fabricated and work-hardened conditions
Авторы: Malopheyev, S.
Kulitskiy, V.
Mironov, S.
Zhemchuzhnikova, D.
Kaibyshev, R.
Ключевые слова: technique
metal science
aluminum alloy
friction-stir welding
thermo-mechanical processing
deformation structure
ultrafine grained microstructure
Дата публикации: 2014
Библиографическое описание: Friction-stir welding of an Al-Mg-Sc-Zr alloy in as-fabricated and work-hardened conditions / S. Malopheyev [et al.] // Materials Science and Engineering A . - 2014. - Vol.600.-P. 159-170.
Краткий осмотр (реферат): The effect of prior work hardening on the microstructure and mechanical properties of a friction-stir welded (FSWed) Al-5.4Mg-0.2Sc-0.1Zr alloy was investigated. The microstructure of the final stir zone was shown to be weakly dependent on the initial condition of the base material; FSW led to the formation of fully recrystallized microstructures with average grain sizes ranging from 1.2 to 1.5 μm and a moderate dislocation density of ~3.571±.51×10¹³ m-² in the stir zone. The nano-scale Al3(Sc,Zr) dispersoids coarsened from 9 to 1~5 nm but retained a coherent relationship with the matrix. In contrast, the joint efficiency of the obtained welds was very sensitive to the initial material condition. Nearly full strength joints were obtained in both annealed (O) and partially hardened and stabilized (H323) conditions
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.bsu.edu.ru/handle/123456789/20264
Располагается в коллекциях:Статьи из периодических изданий и сборников (на иностранных языках) = Articles from periodicals and collections (in foreign languages)

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Malopheyev_Friction_14.pdf6.97 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
Показать полное описание ресурса Просмотр статистики


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.